София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фандъкова: Всяка година почистваме около 50 км речни корита

„Превенцията срещу бедствия е най-важната мярка за безопасност“

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

През последните години София се превърна в пример за другите общини. По отношение на реакции при кризи, още преди няколко години създадохме специално звено „Авариина помощ и превенция“. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на кръгла маса по случай Международния ден за намаляване на бедствията.

Най-важна е превенцията, подчерта кметът Йорданка Фандъкова. Когато говорим за земетресения това не може да се предотврати, но поне можем да информираме гражданите за рисковете. Когато говорим за наводнения, ролята на превенцията е огромна.

Работим за почистване на общинските язовири на територията на Столична община.

Най-важната тема, когато говорим за градовете и гражданите, това е темата за сигурността. Важна част от темата, това е подготовката за реакция при кризи. През последните години сме свидетели на резултатите от климатичните промени. Политиката на Столична община е насочена към декларацията за климата, която подписахме в Париж. Резултатите от намаляване на вредното въздействие върху климата идват в средносрочен или дългосрочен план.

Йорданка Фандъкова припомни, че на територията на Столична община се води активна кампания в училищата за обучение на учениците в основни правила на гражданска защита.