София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фандъкова за „спекулациите“ с паветата пред "Александър Невски“

Не пейките, а „архитектурните композиции“ на „Графа“ гонели 10 000 лв.

пропускане
5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Паветата на пл. „Св. Александър Невски“ ще останат и това не е новина, тъй като решението е от 2017 г., обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В твърдението, че ще бъдат подменени, тя видя предизборен мотив: „Веднага беше разпространено от партийните централи“.

“Моята позиция винаги е била, че в историческия център на града трябва да има минимални намеси по необходимост, за да запазим духа на стара София”.

Щели да бъдат ремонтирани участъците на паважа в лошо състояние и подменени тротоарите. Остава решението зоната от ул. Оборище до храм-паметника „Св. Александър Невски“ да е пешеходна, поясни Фандъкова.

Тя за пореден път отрече прословутите пейки за 10 000 лева, които се появиха на площад "Гарибалди". “Проведената проверка показва, че на ул. „Граф Игнатиев“ няма пейки на цена 10 000 лв. - цената им варира между 850 и 1290 лв.”, обясни столичният кмет.

Архитектурните композиции в зона 2 са 12 на брой. Проверката за стойността им е показала, че цената им варира между 1460 и 2166 лв. “Така цялата композиция е на цена от 8500 лв.”, поясни тезата си Йорданка Фандъкова.

Крайната цена на проекта е определена и нямало да се променя. “На някои места не е възможно да се монтират подземни контейнери за смет, тъй като или инфраструктурата не позволява, или има съпротива от живущите в района”. “Поставените до момента такива контейнери ще започнат да функционират, когато обектът бъде приет”, обясни Йорданка Фандъкова.

Има 10 големи обекта в София, където щели да се проведат “мащабни ремонти това лято”. Два от тях кметът определи като “стратегически” - продължаването на работата по вътрешния ринг на града и изграждане на канализационен колектор. Очаква се и продължаването на Южната дъга на Околовръстния път, както и ремонт на бул. „Президент Линкълн“ в Овча купел, наред с други.

“Продължаваме работа по вътрешния ринг на града – тече ремонта на ул. "Филип Кутев", както и изграждането на канализационен колектор за "Кръстова вада" и бул. "Тодор Каблешков".

Продължавало и обновяването на столичния градски транспорт. “Засега вредните емисии, излъчвани от негови превозни средства, са намалени с 2,5 пъти”, заяви Йорданка Фандъкова. Следващата седмица пускали първите 20 от общо 60 съчленени автобуса на природен газ по линия 11.