София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фармацевти на протест срещу новата система

Тя е за верификация срещу фалшивите лекарства

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Българска организация за верификация на лекарствата дава официален старт на новата система. Редица аптеки излизат на протест.

Фармацевти облякоха жълти жилетки в знак на протест, за да привлекат общественото внимание, че "системата убива българските аптеки" и води дребните търговци в бранша към фалит.

Системата би трябвало да предпази пациентите от фалшиви лекарства. Тя става задължителна за страните членки на ЕС след 9 февруари 2019 г.

Въвеждането на новостите като софтуер и електронни четци обаче предизвикаха сериозен отпор. Във вторник фармацевти от цялата страна облякоха жълти жилетки в знак на протест срещу начина на въвеждане на новата система. Собствениците на аптеки недоволстват заради допълнителните разходи, които трябва да правят - между 1000 и 2000 лв. на аптека.

От Националната аптечна камара настояха във вторник за незабавно свикване на преговори между представители на аптеките и правителството, за да бъдат подпомогнати при предстоящото този месец въвеждане на общоевропейската система за верификация срещу фалшивите лекарства и националната система за проследяване на недостига на лекарства.

Според фармацевтите за кратък период от време им се струпва въвеждането на двете нови системи, свързване с НАП и същевременно им се отнемат отстъпки и плащания за обработка на рецепти с наредба на здравното министерство, което утежнява и оскъпява дейността им.

Според тях това ще направи непосилно поддържането на някои малки аптеки в трудно достъпни райони и ще лиши местното население от фармацевтични грижи.

В отговор на притесненията по-късно от Министерството на здравеопазването обещаха да не глобяват 6 месеца аптеките за нарушаване на новите правила.

Освен това здравният министър Кирил Ананиев се ангажира да върне със закон таксата от 2 лева за обработка на рецепти за напълно платените от НЗОК лекарства.