Гледай
на живо

Федерални служители на протест срещу Тръмп

Президентът отказва да подпише бюджета за финансиране на правителството

Федерални служители на протест срещу Тръмп Американският президент Доналд Тръмп възобнови заплахата си да обяви национално извънредно положение... thumbnail text

Американският президент Доналд Тръмп възобнови заплахата си да обяви национално извънредно положение, за да финансира изграждането на стена на мексиканската граница. Тръмп отказа да подпише законодателство за финансиране и възобновяване на работата на правителството, ако не бъдат включени 5,7 млрд. долара за стената.

Поради тази причина, останалите без заплащане федерални служители в САЩ, излязоха на протест. Около 1000 души, които вече 20 дни са без заплати, участваха в шествие по улиците на Вашингтон. Протестиращите са част от 800 000 служители, чиито пари бяха спрени.

Някои американски медии сочат, че Белият дом обмисля отклоняване на част от 13,9 млрд. долара, отпуснати миналата година от Конгреса за помощ при бедствия в такива райони като Пуерто Рико, Тексас и Калифорния, за заплащане на стената.

NBC News съобщи в четвъртък, че Тръмп е бил информиран за такъв план, но Белият дом го отрече.

Президентът на САЩ заяви във вторник, че стената по границата с Мексико е необходима, за да се спре "нарастващата кризата на сигурността по южната ни граница", включваща "хиляди нелегални имигранти".