София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Федерер и Джокович на финал на "Уимбълдън"

Доминантите в тениса не са играли финал на турнира от 2015-а

5 годиниСпортни 5 Боряна Райчева

Двама от доминаторите в световния тенис Роджър Федерер и Новак Джокович не са играли финал на "Уимбълдън" от 2015-а.

Възобновяването на подобно съперничество на свещената трева идва непосредствено след това между Федерер и Надал, което не се бе случвало от 11 години. Насладихме му се преди два дни.

Струва си да се гледа и този дуел, който през годините е носил също много емоции, както за любимците на сърбина и швейцареца, така и за неутралните зрители.

През 2017-а Федерер започна новата си кариера - тази, в която подбира много внимателно колко и кои турнири да играе, и как да пести силите си. Тази тенденция промени и стила му на игра. Опитът обаче нарасна и това му дава огромно предимство спрямо най-вече младите тенисисти.

Триумф за Федерер ще означава девета титла на "Уимбълдън", с което ще подобри собствения си рекорд. За Джокович титлата би била пета тук и под №16 в Големия шлем.

Двамата се изправиха един срещу друг на финала през 2014-а и 2015-а, като и в двата случая триумфира Ноле - съответно в пет и четири сета. В общо четири финала между тях в Шлема, победи за сърбина са три. Единственият триумф на Маестрото дойде през 2007-а на US Open, когато Новак бе едва на 20 години.

По пътя си към финала и двамата стигнаха много убедително и е трудно да си правим кой знае какви изводи за това кой е в по-добра форма. Федерер даде три сета в хода на турнира, а световният №1 се ограничи до два.

Единственото сигурно е, че по-дълъг мач би бил в услуга на Джокович заради разликата във възрастта. Федерер успя да се измъкне в мача си с Надал и да затвори в четири сета без да даде шанс на историческия си съперник да се върне в играта.