София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фейсбук изтри акаунти, свързани с Иран

Профилите са разкрити в 26 страни

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Компанията Фейсбук обяви, че е разкрила голяма кампания за манипулации, организирана от Иран и насочена срещу много страни.

Социалната мрежа съобщи, че е заличила 783 страници, групи и акаунти, които излагали и предавали иранската официална позиция по деликатни въпроси като например израело-палестинския конфликт, Сирия или Йемен.

Те действали в засегнатите от иранската позиция страни, както и в други държави под прикритието на местни акаунти и страници. Акаунтите, групите и страниците са били заличени както от мрежата Фейсбук, така и от мрежата Инстаграм. 

Въпросните дейности са били разкрити в общо 26 страни, повече от които с голямо мюсюлманско население, в Европа, в Северна Америка, в Близкия изток, а също в Афганистан и Пакистан, в Индия и дори в Индонезия, Малайзия и Южна Африка, уточнява Франс прес. 

Около 2 милиона акаунта са следвали най-малко една от въпросните заличени страници, а 1600 акаунта участвали в една от групите. Най-малко 254 000 акаунта са следвали най-малко един от закритите профили в Инстаграм. 

Припомняме ви, че Фейсбук съобщи за подобни прочиствания на акаунти, включително на такива свързани с групировки в Бангладеш, Русия и Мианма.При сегашния случай Туитър е помогнал на Фейсбук в неговото разследване, като е споделил информация за подозрителни дейности в своята собствена социална мрежа. 

Фейсбук вече изтри фалшиви акаунти и сайтове, свързани с Иран, миналата година. 

Компанията също така е изтрила и над 1700 акаунта, свързани с "фабрика за тролове" в Индонезия, предаде ТАСС. "Фабриката за тролове" Сарацин е разпространявала невярна информация. Миналия месец един от нейните служители е бил осъден от Върховния съд на Индонезия на 32 месеца затвор. 

Компанията Туитър пък съобщи днес, че е премахнала близо 6000 туита миналия ноември по време на междинните избори в САЩ, предаде Ройтерс. Повечето от тях са се опитвали да накарат хората да не гласуват посредством сплашване или споделяне на фалшива информация.