София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Феноменален Григор отстрани Ник Кириос (обновена)

Първата ни ракета на 1/4-финал на Откритото на Австралия

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Григор Димитров изигра изключителен мач и постигна победа с 7:6, 7:6, 4:6, 7:6 над представителя на домакините Ник Кириос на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия. Двамата съперници предложиха тенис от най-високо ниво и се бориха до край 3 часа и 27 минути. Българската звезда се класира за четвъртфиналите, където ще се изправи срещу Кайл Едмунд от Великобритания.
Играта на третия в света Димитров бе коренно различна от последните му два мача, когато изпитваше проблеми. Срещу Кириос той показа различно ниво и имаше нужда от това, за да пречупи австралиеца, който също игра много силно. За класата на австралиеца говорят 36 аса в мача, повечето от които от втори сервиз, нещо много рядко срещано в тениса.

Освен с класата на съперника, Григор трябваше да се бори с враждебната атмосфера на „Род Лейвър Арина“. 15 000 зрители, повечето от които подкрепяха Кириос. Имаше и сериозна българска агитка, която бе доста шумна и дори видялият всичко в тениса Джон Макенроу попита в ефир: „Да не би да се намираме в София?“

Първият сет премина напълно равностойно, като двамата съперници си вземаха подаванията. В шестия гейм Димитров стигна до две възможности за пробив. Те обаче бързо се изпариха след два бомбастични сервиса на Кириос. Така се стигна до тайбрек, в който Григор бе на изключително ниво и го спечели със 7:3.

Вторият сет отново бе напълно равен. Все пак, Григор първи направи пробив за 4:3, но Кириос не му позволи да се възползва и върна пробива за 5:5. Последва тайбрек, в който Григор с няколко фантастични разигравания, блестяща защита, убийствени форхенди и пределна концентрация взе със 7:4.

В третия сет Кириос успя да наложи волята си, въпреки споровете си със съдията за отсъдена грешка при игра с краката. Австралиецът проби за 3:2 и това наруши ритъма на Григор. Така Кириос спечели сета с 6:3 и успя да отложи загубата с още един сет.

Четвъртата част бе копие на първите две – гейм за гейм, като Григор имаше две възможности за пробив в четвъртия. Тогава той не успя, но го направи в осмия гейм и имаше сервиз при 5:3. Точно тогава Кириос с всички усилия на волята си и две непредизвикани грешки на Григор върна пробива и си взе подаването за 5:5.

Така се стигна до нов тайбрек, където Григор показа железни нерви и при 6:3 се възползва от втория мач-бол за крайната победата в този спектакъл.