София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фермери блокират пътища, искат оставката на Порожанов

Настояват да падне забраната за продажба на животински стоки в Странджа

5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Животновъдите от Ямболско блокираха пътя между селата Елхово и Шарково. Поискаха оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и на цялото ръководство на Българската агенцията за безопасност на храните, заради обявената от властта чумата в Странджа. Недоволните излязоха днес за пореден път на протест при разклона на село Мамаречво. Те бяха категорични, че чума в региона няма и над 4000 животни са избити  без причина. Настояват още за повече прозрачност в работата на   земеделското ведомството, както и да бъде вдигната наложената им забрана за продажба на месо и мляко, от която търпят големи финансови загуби. 
 
Припомняме, че протест имаше и на 12 юли, когато собствениците на животни, чиито стада бяха дали положителни проби за наличие на чума или пък имаше съмнение за такива  отново излязоха на разклона на село  Мамарчево. Още тогава те изразиха съмненията си относно достоверността на резултатите от изследванията на добитъка.В същия ден, по време на протеста, започна евтаназията на овце и кози в с. Крайново. На 15 юли пък стотици хора от цялата страна се събраха на Национален протест пред Министерски съвет с искане евтаназията на здрави, според тях животни, да спре незабавно.
 
Седмица  по-късно на 22-ри юли ветеринарните власти избиха и стадото на баба Дора в село Шарково, дало също положителни резултати за наличието на заразата, което предизвика силен негативен отглас в социалните мрежи.
 
Почти месец пък продължава неразбирателството между институциите и фермерите и в село Болярово, където също имаше диагноситцирани болни овце и кози. Собствениците не допускат ветеринарите да вземат повторна проба, въпреки че има издадена заповед за това, тъй като а убедени, че въпреки положителната първа проба, взета още през юни, стадата им са здрави и като аргументи в подкрепа на това изтъкват факта, че нямат нито едно животно със симптоми на заразата.