Гледай
на живо

Фермери с 84 млн. лв. помощи за газьол

През годините като държавна помощ за гориво са изплатени 250 млн. лв.

Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. oтстъпки от акциза за газьол, информираха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Решението е взето на редовното заседание на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие“ (ДФЗ). „Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап, на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани“, твърдят от ведомството на Десислава Танева.

Заявленията за ползване на отстъпката могат да се подават от 9 до 27 септември 2019 г. в общинските служби към областните дирекции на ДФЗ по постоянен адрес на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица. 

Държавната помощ за земеделски производители в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство". Право имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване и предходната на нея.

Друго условие е кандидатите да имат и валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ.

През 2016 г. са били подпомогнати 6 716 фермери, през 2017 г. - 8 250 стопани, а през 2018 г. – те са били 9 597. От началото на прилагането на схемата до 2018 г. включително са изплатени над 250 000 000 лв., отчитат от земеделското ведомство.