Гледай
на живо

Фестивалът IN THE PALACE - възможност за всички студенти

Крайният срок за заявки за участие е 15.03.2019

Родният форум за късометражно кино се готви за 16-ото си поред издание. В дългогодишната си история IN THE PALACE дава място за изява както на млади кинотворци, така и на утвърдени професионалисти, като е отворен към всички, които имат интерес към уникалното филмово съдържание от цял свят. В началото на годината , наред с другите признания, фестивалът отново бе отличен с етикет за качество от Европейска фестивална асоциация.

"В двореца”, познат и на английски: In the Palace, е международен фестивал за професионални късометражни филми с продължителност до 27 мин, провеждан всяка година в края на юни в Балчик, България.

Това е най-големият форум за късометражно кино в страната, представящ всички стилове и жанрове на филми с дължина до 27 минути. Основната му цел е да представи и да допринесе за развитието на съвременното киноизкуство в България и в чужбина, създавайки благоприятна среда за млади кинотворци и за утвърдени професионалисти.

Фестивалът IN THE PALACE продължава да се развива и се радва на поредно постижение, което ще проправя път към световната трибуна и на тепърва прохождащите кинотворци. В продължение на мисията си да подпомага най-младите таланти, форумът за късометражно кино вече е официален партньор на Студентските награди на Академията (Student Academy Awards). Така той ще може да изпраща предложения за игрален, анимационен и документален филм и за тази ежегодна надпревара.

Student Academy Awards съществува от 1972 година, а сред носителите на приз се нареждат имена като Robert Zemeckis, Trey Parker, Spike Lee, John Lasseter, Pete Docter. 46 номинирани за Оскар и 8 носители на наградата са преминали през студентската надпревара преди да достигнат до знаменитата церемония на Филмовата Академия в последващ етап от кариерата си. Условията за студентските късометражни филми включват това да не надвишават 40 минути и да са селектирани от три фестивала, одобрени като официални партньори, какъвто е IN THE PALACE, за да могат да влязат за разглеждане от журито.

„Доволни сме от факта, че българското кино и индустрия успя да изгради стабилни основи и да се наложи трайно в Клермон-Феран“ – споделят организаторите на IN THE PALACE – „Павел Веснаков спечели Гран при във Франция, Еди Шварц и Йордан Петков също бяха част от програмата преди две години – и двата проекта подкрепени с финансов грант от IN THE PALACE. През 2018 г. Петър Крумов получи номинация за Европейски филмови награди именно от Клермон-Феран. Преди четири години започнахме да администрираме собствен щанд на Пазара на филмовата индустрия и виждаме плода на труда си – българското късометражно кино вече има традиция в Клермон-Феран. Сега за нас голямото предизвикателство ще е Берлинаре, където също искаме да отворим нови врати за родния късометражен филмов сектор.“

Веднага след фестивала във Франция екипът за първи път ще вземе участие в Европейския филмов пазар на световноизвестния фестивал в Берлин. В рамките на седмица IN THE PALACE ще представя своите филми, автори, програми и инициативи пред представителите на европейската и световна киноиндустрия и ще преговаря за по-добри възможности за развитие на жанра у нас и нови възможности за международни копродукции.

Крайният срок за заявки за участие е 15.03.2019.

За актуални новини следете:
https://www.facebook.com/inthepalace/
http://inthepalace.com/en/home.html