София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фестивалът „Сурва“ събра хиляди в Перник

БДЖ пуска допълнително 4000 места във влаковете София-Перник

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Перник е домакин на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва". Фестивалът започна от вчера и ще продължи до неделя. Той е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски и популяризира част от българската фолклорна традиция.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент  е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Тази година, заради големия интерес към фестивала, БДЖ пуска допълнително 4000 места във влаковете между София и Перник.