София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фетхулах Гюлен: Стилът на управление в Турция е авторитарен

Той осъди решението на съда, който издаде задочна заповед за ареста му

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява като организатор на опита за преврат на 15 юли, осъди решението на истанбулски съд да издаде заповед за задочния му арест и го определи като пореден пример за авторитарния стил на управление на президента Реджеп Тайип Ердоган, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Американските чиновници не планират да предадат Гюлен на Турция, съобщи в. Уолстрийт джърнал, цитиран от РИА Новости. По данни от официални източници Америка и Турция са обсъдили възможна екстрадация на Фетхулах Гюлен, но Акара все още не е успяла да убеди американските чиновници.

Според източниците турският президент Ердоган и премиерът Йълдъръм са обсъдили, че екстрадацията на Гюлен е малко вероятно да се състои. В свое заявление от Анкара повдигат въпроси и поставят под съмнение, че случаят ще бъде разгледан справедливо.

Според вестника преговорите между САЩ и Турция ще продължат няколко месеца. Няколко души заявили пред изданието, че не могат да си представят подобен сценарии, в който Гюлен да бъде предаден на Анкара.

Вчера съд в Истанбул издаде официална заповед за арест на Фетхуллах Гюлен по обвинение "за организиране на опита за преврат от 15 юли".

Гюлен живее в доброволно изгнание в Пенсилвания от 1999 г. САЩ поискаха доказателства за замесеността на проповедника в опита за пуч.
Турция е предала на САЩ 85 кутии с документи, които потвърждават съпричастността на Гюлен към опита за преврат. Съединените щати проучват новите документи, изпратени от Турция, заяви в четвъртък говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър.