София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фийон няма да се оттегли от президентската надпревара във Франция

Той остава в битката, независимо, че може да получи обвинения от съда

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Кандидатът за президент на Франция от най-голямата опозиционна партия на Републиканците и бивш министър-председател Франсоа Фийон заяви, че не възнамерява да се отказва от президентската надпревара, независимо от възможността да му бъдат предявени обвинения.

"Да, ще бъда кандидат за президент“, заяви Фийон.

Той потвърди получената призовка на 15 март за съда и подчерта, че само избирателите могат да решат кой ще бъде президент на Франция.

Проверките на Фийон и съпругата му започнаха в края на януари. Бившият премиер заяви, че ще се откаже от изборите, ако стане обект на разследване. Много пъти той потвърди, че ако оттегли кандидатурата си от президентските избори, в страната ще настане кризисен режим.

Скандалът около Пенелоп Фийон се разрази след публикации в пресата, които информираха, че в продължение на осем години тя е получавала заплата като парламентарен помощник на съпруга си. Парите са отделяни от сметката, предназначена за заплати на парламентарните служители. Аналогични обвинения засягат и две от децата на Фийон.