София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Финалисти в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2018

Зам.-министърът Лъчезар Борисов награди победителите

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награди на националните победителите във финалния етап на конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2018 г. Отличените в надпреварата са Община Габрово с проекта ‘’Иновационен Лагер Габрово’’ и Сдружение за подпомагане на малкия и среден бизнес – Обединени Бизнес Клубове с проекта „Подкрепа за интернационализирането и дигитализацията на бизнеса на МСП в България и Европа“. В тази инициатива участват 32 европейски страни, обединени от идеята да създадат ефективна и работеща среда, в която предприемачите се развиват и преуспяват.

По време на церемонията зам.-министър Лъчезар Борисов подчерта, че Министерство на икономиката води политика, фокусирана върху иновациите като основен фактор за устойчив растеж и повишаване на добавената стойност. В тази връзка той изтъкна, че след проведено наскоро заседание на Национален икономически съвет (НИС), се е взело решение Министерство на икономиката да предприеме стъпки за разработване на предложения за нормативни промени с цел създаване на по-ефективни стимули за инвестиции в научно-изследователски и развойни дейности, в това число да се обособи работна група, която да изработи мерки за иновациите, които да станат част от Закона за насърчаване на инвестициите.

По думите на Лъчезар Борисов наградените проекти отразяват стремежа на институциите и неправителствения сектор да насърчи предприемачеството, да създаде повече възможности за предприятията да развият своя бизнес, да затвърдят уменията си в контекста на дигиталната ера и да изградят устойчива предприемаческа екосистема в България. Според него отличените институции са доказателство, че подобни политики могат да се провеждат и на местно ниво, извеждайки на преден план връзката между образованието и предприемачеството. „Ако имаш собствено ноу-хау, дори и без промени в законодателството, можеш да се утвърдиш като привлекателно място за бизнес“, категоричен бе той. По отношение на Обединени Бизнес Клубове той допълни, че те ще бъдат полезен партньор по линия на интернационализацията на малките и средните предприятия в България, както и по линия на синергията с местната власт, каквито са и очакванията на зам.-министърът.

От своя страна победителите изразиха задоволство от работата си с екипа на Министерството на икономиката, като изтъкнаха, че за първи път чувстват толкова силна подкрепа на такова ниво. Зам.-министърът пое ангажимент да затвърди още повече институционалното съдействие по посока развитие на предприемачеството и привличане на инвестициите.

Българските финалисти ще се състезават на следващия европейски етап в конкурса с още 32 европейски страни. Финалът на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството ще се състои в периода 19-21 ноември 2018 г. в гр. Грац, Австрия по време на ежегодната Асамблея на МСП.

Проектът „Иновационен лагер Габрово“ цели да насърчи таланта и въображението на младите хора, които заедно ще търсят иновативни решения на предизвикателствата, които са важни за съвременното общество. Иновационният лагер се провежда от 2016 г. насам като тази година през месец октомври предстои да се проведе третото му издание.

„Подкрепа на интернационализирането и дигитализацията на бизнеса на МСП в България и Европа“ е инициатива част от мисията на „Сдружение за подпомагане на малкия и среден бизнес – Обединени Бизнес Клубове“(ОБК), съдържаща се в неговото наименование и към момента е дала възможност на над 100 МСП да участват в Международни изложения, осигурила е b2b matchmaking срещи на над 2000 фирми за намиране на външни пазари, осъществила е обучения на над 600 МСП за интернационализиране и дигитализация на бизнеса и е осигурила финансиране на бизнеса на над 100 МСП чрез европейските фондове. Всяка година ОБК организира Национален Бизнес Форум, Балканска конференция и Международна среща на МСП. На всяко едно от тези събития участие взимат над 200 МСП от България и света.