София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

FINANCIAL TIMES: ЗАПАДЪТ СЕ ОПАСЯВА ОТ ПРЯК СБЛЪСЪК МЕЖДУ ТУРЦИЯ И РУСИЯ

САЩ СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ПРЯКА ВОЕННА НАМЕСА В СИРИЯ НА ИСЛЯМСКАТА КОАЛИЦИЯ

8 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Турция се готви за сухопътно навлизане в Северна Сирия, а Саудитска Арабия – в Южна, в района по границата с Йордания, пише  Financial Times. В същото време САЩ се опитват да сдържат Анкара и Рияд, а НАТО е обезпокоена от перспективата за разполагане на турски войски в страна, на чиято територия действа Русия.

Командири от умерената опозиция в последните дни проведоха срещи с турски офицери в Анкара и Истанбул за обсъждане на плановете за разполагане на войски  на ислямската коалиция, създадена по инициатива на Саудитска Арабия, пише още изданието.

Неофициални източници съобщават, че саудитците планират операция в Югоизточна Сирия, а не на север, където се водят сраженията в момента и е възможно в операцията да вземат участие и йордански части. Според племенни вождове от Източна Сирия саудитците вече разузнават района.  

САЩ от своя страна се опитват да предотвратят пряка военна намеса на Турция и Саудитска Арабия, пише още Financial Times.

Американците и други западни държави са обезпокоени, че пряка военна намеса може да доведе до ескалация на конфликта и до опасен сблъсък с Русия.

Предполага се, че Турция едва ли ще се реши на интервенция без съгласието на САЩ. Независимо от това Анкара увеличава доставките на оръжие за опозицията и пропуска допълнителни въоръжени групировки на сирийска територия. Според вестника Турция и Саудитска Арабия са гневни, че САЩ не са готови да заемат решителна позиция в сирийския конфликт.

Financial Times цитира западни дипломати, според които Турция иска да създаде буферна зона на няколко километра в сирийска територия. Това според плановете на Анкара ще позволи да бъде спряно настъплението на кюрдите, а също така ще подобри положението на въоръжената сирийска опозиция.