София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Финландците не искат да местят часовника

Искат от ЕС отмяна на лятното време

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Финландия поиска от Европейската комисия отмяна на лятното часово време. Директивата действа от 2001 година и е задължителна за страните членки.

Финландците се позовават на климатичните особености в страната и посочват, че през декември денят в Хелзинки продължава едва 6 часа. Цитирани са мнения на експерти, според които местенето на часовника два пъти годишно разстройва биологичния ритъм на хората и допълнително усилва стресовите състояние.

Освен това съседните на Финландия Украйна, Беларус и Русия вече се отказаха от лятното часово време и това създава допълнителни затруднения.

Освен Финландия, по-рано и Латвия поиска отмяна на лятното часово време с почти същите аргументи.

Лятното часово време е въведено за първи път в Германия в края на Първата световна война, но масово се възприема през 70-те години на миналия век.

За да сложи край на вариациите в различните страни, през 90-те години ЕС уеднакви политиката в това отношение и сега всички страни членки местят стрелките с един час напред по Гринуич в последната неделя на март и ги връщат в последната неделя на октомври.

В България също има множество гласове срещу местенето на стрелките, като в миналия парламент независимият депутат Велизар Енчев дори беше подготвил законопроект, но той не стигна до пленарна зала.