София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Финландският премиер подаде оставка

Президентът Саули Ниинисто приема оставката на Анти Ринe

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Премиерът на Финландия, лидерът на Социалдемократическата партия Анти Рине, подаде оставката си на президента Саули Ниинисто и тя беше одобрена.

"Приемам оставката и ви моля да продължите да изпълнявате задълженията си [до назначаването на ново правителство]", заяви Ниинисто.

Според местни издания на партиен конгрес на 12 декември може да бъде избран нов премиер. Преди това ще се водят преговори за формиране на състава на правителството.

По-рано лидерът на правителствената партия на Финландския център Катри Кулмуни заяви, че партията все още е ангажирана с петпартийната управляваща коалиция, но е загубила доверие в премиера и чака "заключения от социалдемократите". Тя обаче не отговори пряко на въпроса дали според центристите Рине трябва да подаде оставка.

Службата на канцлера на правосъдието на Финландия, която следи за спазването на законите на правителството, досега получи няколко жалби за действията на Рине в ситуацията със стачката на финландските пощи. На 29 ноември финландският министър на местното самоуправление и управление на собствеността Сирпа Паатеро подаде оставка заради стачкате на пощальоните.

На 27 ноември финландските пощенски работници успяха да разрешат разногласията с работодателите относно условията на труд, след което стачката, продължила две седмици, беше спряна. По същото време стана известно, че министърът е бил наясно, че има намерение пощальоните да бъдат прехвърлени на по-малко изгоден трудов договор в новия съюз, което ще доведе до намаляване на заплатата им.