Гледай
на живо

Fitch: България ще въведе еврото най-рано през 2023 година

Очаква се Хърватия да приеме еврото през януари 2024 г

България може да въведе еврото най-рано през януари 2023 г., сочи доклад на рейтинговата агенция Fitch. Според информацията страната ни има положителен кредитен рейтинг BBB и официално е стартирала процеса на влизане в чакалнята на Еврозоната през юли 2018 г. Решението за присъединяване към еврозоната се очаква до края на 2019 г.

Според агенцията, България би могла да се присъедини към еврозоната в началото на 2023 г., ако успешно изпълни критериите валутния механизъм EPM II и след това по-широките критерии за конвергенция.

Очаква се Хърватия да приеме еврото през януари 2024 г., ако отговаря на тези условия. Страната кандидатства за присъединяване към „чакалнята на еврозоната“ в началото на юли 2019 г.

Румъния изрази интерес да се присъедини към ERM II, но няма официален график. Перспективата за въвеждане на еврото в Унгария, Полша и Чехия в близко бъдеще остава далеч, поради по-слабата политическа воля и в някои случаи много ниската обществена подкрепа за членство в еврозоната, сочи докладът.