София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Физика на тъгата" на Тео Ушев с първи трейлър

Екранизация на романа на Георги Господинов

пропускане
5 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Анимационната екранизация на романа на Георги Господинов "Физика на тъгата" ще има своята премиера през септември. Филмът е дело на режисьора Теодор Ушев по време на Международния филмов фестивал в Торонто.

Международният филмов фестивал в Торонто е едно от най-големите кино събития в света и се счита за една от най-важните платформи за премиера на нови филми. Той ще се проведе между 5 и 15 септември 2019 г. Прожекцията на „Физика на тъгата” ще бъде в рамките на фестивалната програма „Short cuts“.

Тео Ушев бе номиниран за „Оскар“ за филма си „Сляпата Вайша”, заснет също по произведение на Господинов. 

Според анотацията на филма в сайта на фестивала аниматорът Теодор Ушев достига „ново ниво на артистичност с тази сага за мечтите на детето и нещата, за които съжалява възрастния, която е и първият напълно анимиран филм, който използва енкаустика (восъчна живопис)".

„Физика на тъгата" (2011) е вторият роман на Господинов след „Естествен роман" и е преведен на над 10 езика. Ушев обяви през 2017 г., че подготвя анимация по книгата.