София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фон дер Лайен: Ние сме 100% зад България

Новоизбраният председател на ЕК се срещна с българския премиер

пропускане
4 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

"Ние сме 100% зад България и ако искаме устойчивост в рамките на Европейския съюз, трябва да сме наясно, че разчитаме на страната Ви.",  заяви новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен в изказването си пред медиите, минути преди началото на срещата си с български премиер Бойко Борисов, проведена по време на първото й посещение у нас.
 
"Важно в Европейския съюз да има баланс. Можем да успеем само, ако обединим усилията си.",изтъкна още Фон дер Лайен.
 
"Отдавам огромно значение на становищата и приноса на централно и източноевропейските членки. Трябва да си говорим повече. Да обменяме информация и мнения, защото предизвикателствата, пред които сме изправени са огромни."
 
Сред тези предизвикателства Урсула Фон дер Лайен открои дигитализацията, демографските проблеми, сигурността, цифровизацията и инвестирането в младите хора.
 
Председателката на ЕК поздрави и България за успеха в областта на икономиката.
 
"Голямо впечатление ми направи, че имате такива прекрасни постижения по отношение на заетостта. Зная, че имате бюджетен излишък и виждам една държава, която просперира и е готова за вбъдеще да инвестира в младите хора, в иновациите и в научно-изследователски дейности."
 
От своя страна българският премиер поздрави  Фон дер Лайен за избора и припомни значимите теми за страната ни, като допълни, че ще изчака новият председател на комисията да встъпи официално в длъжност преди да започнат разговорите по същество.
 
Борисов не пропусна, по време на пресконференцията, и да поздрави родната полиция за разкриването на извършителите на жестокото убийство край Негован.