София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Forbes разкри кой получава заплата от над 3 млн. долара годишно

Топ мениджърите на петролни и газови компании получават най-много

4 годиниИкономика 11 Боряна Райчева

Най-високите заплати през 2019 г. получават ръководителите на петролни и газови компании, предприятия в областта на тежката промишленост и телекомуникационните компании. Това се доказва от рейтинга на списание Forbes, съставен въз основа на данни от най-големите консултантски агенции, специализирани в подбора на висши мениджъри.

Така през 2019 г. средната сума на плащанията към изпълнителни директори и президенти на нефтени и газови компании с приходи от над 3 милиарда долара се увеличава с 45% - до 3,28 милиона долара от 2,26 милиона долара миналата година.

На второ място в класацията са ръководителите на предприятия в областта на тежката промишленост. Средната заплата на ръководителя на такава компания с приходи от над 3 милиарда долара през 2019 г. е 1,78 милиона долара, което е с 1% по-малко от миналата година.

В топ 3 се включиха и лидери на телекомуникационни компании с приходи от 1 милиард долара или повече - средното изплащане през 2019 г. е 1,29 милиона долара, което е с 12% повече в сравнение с 2018 година.

Най-ниските заплати са за ръководителите на фармацевтичните компании с приходи от над 500 милиона долара - средно плащанията възлизат на 400 хиляди долара срещу 380 хиляди долара през миналата година.

Най-голямото увеличение на средното мениджърско възнаграждение е показано от транспорта (80%), нефта и газа (45%), строителните компании за развитие (39%) и търговските вериги (24%), се казва в проучването.