София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„ФОРБС РУСИЯ“: КАКВО ПРАВИ И С КАКВО ЩЕ ЗАПОМНИМ ЛЮДМИЛА ПУТИНА

БИВШАТА ПЪРВА ДАМА НА РУСИЯ СЕГА СЕ КАЗВА ОЧЕРЕТНАЯ

8 годиниЛюбопитно 19 Боряна Райчева

Руското издание на „Форбс“ прави равносметка с какво ще бъде запомнена бившата съпруга на руския президент Владимир Путин. Изданието уточнява, че сега бившата първа дама на Русия носи името Очеретная и разказва за съвместния ѝ живот с президента и бъдещите ѝ планове.

Двамата обявиха развода си на 6 юни 2013 след почти 30 години брак, напомня „Форбс“. По думите на самия Путин той започнал да се среща с Людмила в началото на 80-те и през 83-а се оженили. Бъдещата съпруга на руския президент носела фамилията Шкребньова и работела като стюардеса на полети по вътрешни линии.

Раждат им се две дъщери – Мария (1985) и Катерина (1986). По-малката е родена в Дрезден, където Путин вече е бил резидент на КГБ.

През 2013 Путини обявиха развода си заедно – в Кремъл. За последен път първата дама беше видяна заедно с президента на 7 май 2012 – по време на инагуарацията.

Тогава Людмила Путина каза, че тя практически не вижда президента, че децата вече са пораснали и бракът им вече е приключен. Тя определи развода като „цивилизован“.

През 2014 Путин на въпрос дали ще има нова първа дама отговори, че първо трябва да омъжи бившата си съпруга и след това ще помисли за себе си.

От момента на обявяването на развода Людмила Путина се е появявявала публично само веднъж – през април 2014 при връчването на Горкиевските литературни награди.

Ръководител на центъра, който организира връчването на наградата е Артур Очеретний – точно каквато е фамилията на бившата съпруга на президента сега. Какво смята тя да прави занапред – е неизвестно.

Още през 2008 „Московский кореспондент“ съобщи за евентуален развод на Путин и негова бъдеща сватба с гимнастичката Алина Кабаева. Путин опроверга и каза, че в това няма никаква истина, напомня „Форбс“.

През последните години медиите пишат за предполагаема дъщеря на Путин от бившата му жена Катерина Тихонова. Президентът не е коментирал това родство, но „Ройтерс“ и „Блумбърг“ съобщиха, че то е потвърдено от други източници.

Медиите споменават и съпруга на Катерина Тихонова – Кирил Шамалов, акционер в „Сибур“ и един от най-богатите руснаци.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че няма да коментира личния живот на президента и неговата бивша съпруга.