София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Форум на леви лидери организира БСП догодина

Нинова ги събира в България да дискутират евровизията на левицата

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

БСП събира леви лидери в България през май следващата година. Това обяви в Барселона лидерът на БСП Корнелия Нинова. На форума ще бъдат дискутирани визията на европейската левица за бъдещето на Европа и ЕС. Това съобщиха от партията. В рамките на заседанието на Съвета на Социалистическия интернационал председателят на БСП Корнелия Нинова проведе двустранни срещи с Георгиос Папандреу, президент на Социалистическия интернационал, Педро Санчес,лидер на Испанската социалистическа работническа партия и Александър Андрия Пейович, министър на Европейските въпроси и главен преговарящ за присъединяването на Черна гора към ЕС. Корнелия Нинова и Педро Санчес обсъдиха състоянието на Европейския съюз, като и двамата подчертаха необходимостта от въвеждане на силен европейски стълб на социалните права, повече социална Европа в интерес на хората. Корнелия Нинова покани Педро Санчес на среща на лидерите на социалистическите и социалдемократическите партии в Европа през май 2018 г., където ще бъдат дискутирани визията на европейската левица за бъдещето на Европа и ЕС.

Двамата лидери обсъдиха и двустранните отношения между БСП и ИСРП и поеха ангажимент за задълбочаване и развиване на междупартийните връзки. По време на срещата с Александър Пейович, лидерът на БСП представи визията на БСП за бъдещето на Европа и Председателството на Съвета на Европейския съюз. В рамките на разговора двамата обсъдиха обстановката на Балканите и подчертаха, че ЕС може да спечели от приобщаването на Западните Балкани. Изтъкната бе и необходимостта от провеждането на инициативи, насочени към присъединяване на страните от този регион. С президента на СИ Папандреу председателят на БСП обсъди бъдещето на Интернационала и приоритетите на БСП в международен план.