София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франция е против безцелна отсрочка на Брекзит

Mоже да блокира искането за 3-месечна отсрочка

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Преговорите за Брекзит следва да бъдат продължени след 31 октомври само дотогава, докато Великобритания може да обоснове това пред 27-те останали страни членки на Европейския съюз.

Това каза днес източник, близък до френския президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. ЕС прие днес искането на Лондон за отсрочка на крайния срок за напускане на съюза, но не определи нова дата за напускане, с което даде на разделения британски парламент време да вземе решение по искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори. "Франция иска оправдана и пропорционална отсрочка. Нищо такова не виждаме засега. Трябва да покажем на британците, че е тяхна работа да изяснят ситуацията и че отсрочката не им се дава даром", каза източникът.

Париж вече даде заявка, че може да блокира искането за 3-месечна отсрочка.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Франция е готова да се съгласи на отлагане на Брекзит, но няма да подкрепи какъвто и да е вариант, включващ краен срок след 30 ноември

Също така френските политици виждат решение за по-дълга отсрочка като възможност за премиера на Великобритания Борис Джонсън да насочи вниманието си към вътрешните работи, оставяйки развода с Общността на втори план.

Междувременно Борис Джонсън поиска провеждането на предсрочни парламентарни избори на 12 декември. По думите му изборите щели да помогнат за осъществяването на Брекзит.