София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макрон и Меркел подновиха обетите си за приятелство

Франция и Германия подписаха Аахенския договор

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

56 години след подписването на Елисейския договор, Германия и Франция подписаха нов договор за приятелство. Днес, в западногерманския град Аахен, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон поставиха подписите си под така наречения "Аахенски договор". В същия ден документът от 16 страници трябва да бъде ратифициран от двата парламента. Тясното сътрудничество между Берлин и Париж е в основата на ЕС, се казва в преамбюла на договора.

„Популизмът и национализмът се укрепват във всички наши страни”, каза Меркел пред френски, немски и европейски служители, събрани в кметството на Аахен.

Позовавайки се на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз и нарастващите протекционистки тенденции по света, Меркел отбеляза, че международното сътрудничество преминава през скалист период и каза, че на първо място, трябва да има нов ангажимент към отговорността на Франция и Германия в рамките на Европейския съюз.

Думите й бяха повторени от френския президент Еманюел Макрон, който отбеляза „нарастващия гняв” в европейските общества и натиска отвън.

Договорът от Аахен има за цел да засили трансграничното сътрудничество по протежение на 450-километровата граница на страните, но и да подобри координацията между двете страни, когато става въпрос за справяне с международни проблеми като изменението на климата и тероризма. 

Основните точки в новия договор са консултации по всички европейски и външнополитически теми, преди разискването им от ЕС, засилване на сътрудничеството в НАТО и ООН, където Франция ще подкрепи Германия за постоянно членство в Съвета за сигурност, създаването на икономическа зона в пограничните райони.

Важен момент в договора от Аахен е създаването на френско-германска икономическа зона, както и по-тясно сътрудничество в областта на здравеопазването и електро-мобилността в граничните региони. Така наречените "евро-райони", които получават трансгранична основа, могат да бъдат адаптирани към законите и административните разпоредби в двете държави.

Двете страни потвърждават, в съответствие със споразуменията на Атлантическия съюз и Договора за Европейския съюз, своята клауза за взаимна помощ "с всички средства, включително с въоръжени сили, в случай на въоръжена агресия срещу техните територии". Франция и Германия също са ангажирани с "изграждането на обща култура" между своите въоръжени сили. Те си поставят за цел да преодолеят една от основните си разлики: техния "подход към износа на оръжие". Договорът създава "френско-германски съвет за отбрана и сигурност".

Идеята за изготвянето на „Аахенския договор“ бе предложена от френския президент Макрон по време на реч в Сорбоната през септември 2017 г.