София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франция нарече абсурдна заплахата на САЩ да се облагат френските вина

Страната на петлите пък планира да взима данък от Гугъл и Фейсбук

пропускане
5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Френският министър на земеделието Дидие Гийом нарече заплахата на американския президент Доналд Тръмп да обложи френското вино "напълно смехотворно" и "абсурдно".

Тръмп направи заплахата миналата седмица в отговор на френските планове за данъчно облагане на многонационални фирми като Google, Facebook и Amazon. Той също така заяви, че САЩ правят по-добро вино от френското.

Абсурдно е от гледна точка на воденето на политически и икономически дебат да заявите, че ако се обложат дигиталните компании, ще отговорите с облагане на виното. Напълно идиотско е, каза Гийом пред телевизия Бе Еф Ем.

В събота френският финансов министър Брюно Льо Мер заяви, че Франция ще изпълни намерението си да облага с данъци приходите на големите технологични компании и призова САЩ да не вкарват търговските мита в дебата за справедливото облагане на цифровите услуги. Той добави, че Франция се надява лидерите от Г-7 да постигнат принципно споразумение за универсално данъчно облагане на цифровите услуги на следващата среща на върха в Биариц.

По думите му Франция ще отмени националния си цифров данък, ако бъде постигнато споразумение за универсален данък на равнище Организация за икономическо сътрудничество и развитие.