София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ФРАНЦИЯ НЯМА ДА ФИНАНСИРА „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“

ТЯ ЩЕ ВНЕСЕ РЕЗОЛЮЦИЯ В СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Франция няма да финансира терористичната организация „Ислямска държава“ чрез допускане на контрабандна търговия с петрол, съобщи френският министър на финансите Мишел Сапен пред Агенция "Франс прес".
Държавата планира да внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за борба срещу финансирането на ИДИЛ.
Предлаганата резолюция ще осигури „международен натиск“ за действия срещу влагането на средства в „Ислямска държава“. Тя предвижда санкции за държавите, които не вземат мерки в тази насока.
Той допълни, че текстът на предложението трябва да бъде разгледан от страните-членки на Съвета за сигурност на ООН. Документът е базиран на по-стара резолюция срещу „Ал Кайда“. Той ще бъде насочен конкретно към „Ислямска държава“ и цели замразяването на активи с източник контрабандна търговия с петрол. Държавите ще бъдат призовани да бъдат бдителни и относно трафика с произведения на изкуството.
Резолюцията се очаква да осигури юридическа рамка за действие на страните. Контролът по изпълнението й ще бъде осъществявяан от базираната в Париж междуправителствена Група за финансова дейност.
Министърът е сигурен, че резолюцията ще бъде приета, защото това е ефективна мярка за борба с финансирането на тероризма.