София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франция приема нов закон за насилието по време на протести

Готвят по-строги санкции за нерегламентирани демонстрации

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Заради протестите на "жълтите жилетки" Франция ще приеме нов закон, предвиждащ значително по-тежки наказания за употреба на насилие и нанасяне на материални щети по време на протест.

В телевизионно интервю премиерът Едуар Филип заяви, че ще бъдат въведени и по-тежки санкции за тези, които организират протести, без да искат разрешение от властите.

Ще има и забрана по време на протест да се носят маски, които скриват цялото лице. Филип уточни, че това не означава, че гражданите няма да имат право да протестират свободно. Той даде пример със законите срещу футболните хулигани, на които е забранено да посещават спортни прояви.

Промените може да влязат в сила още през февруари.

В събота протестиращи разбиха вратите на правителствена сграда в Париж, подпалиха мотори и коли. Премиерът заяви, че 80 000 членове на силите за сигурност ще бъдат изпратени да гарантират реда по време на следващата очаквана вълна на протести.