Гледай
на живо

Франция с 18-и протест на "жълтите жилетки"

Равносметката - 11 загинали и 3700 ранени полицаи и протестиращи

Франция с пореден протест на движението на "жълтите жилетки", зародило се преди четири месеца, но отслабващо в последните няколко съботи. От началото на протестите загинаха 11 души, основно в инциденти при пътни блокади на протестиращите. През четирите месеца на протести бяха ранени 1500 членове на силите на реда и 2200 протестиращи.

Осемнайсетата събота на протести съвпада с края на първия етап от големия национален дебат, подет преди два месеца от френския президент Еманюел Макрон в опит да успокои гнева на сънародниците си. През двата месеца от първия етап от този дебат, Макрон обиколи Франция и събра много предложения на гражданите за реформи. Сега управляващите ще трябва да ги обсъдят и да вземат решения по тях.

Правителството определи националния дебат като успех и като невиждан епизод в историята на френската демокрация. Дебатът протече в над 10 000 населени места, а сайтът му регистрира 1,4 милиона предложения. През двата месеца на дебата бяха обсъдени теми като образование, здравеопазване, култура, тоест дебатът се разпростря отвъд първоначално предложените теми като данъчна политика, покупателна способност, пенсии и екологичен преход. Част от френската политическа класа и много представители на "жълтите жилетки" критикуват обаче дебата и го наричат "маскарад".