София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ФРАНЦИЯ С РАЗШИРЯВАНЕ ПРАВАТА ЗА ПОДСЛУШВАНЕ

РЕШЕНИЕТО НА ФРАНСОА ОЛАНД ПРЕДИЗВИКА БУРНИ РЕАКЦИИ В ПАРЛАМЕНТА

9 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

Френският парламент прие закон, който разширява правата на националната разузнавателна служба. Тя ще може да подслушва телефони, да поставя скрити микрофони и други технически средства за шпионаж, както и да употребява камери, без да е необходимо разрешението на съдия, съобщи Ройтерс.
Одобрение вече ще се търси единствено от нов надзорен орган, който ще извършва дейност единствено по подобни разузнавателни действия.
Правозащитните организации се изправиха срещу решението на правителството във Франция. Законопроектът обаче беше внесен за разглеждане от президента Франсоа Оланд, в следствие на атаките в Париж през януари, при които загинаха общо 17 души.
Обсъждането в пленарната зала протече бурно. Сред недоволните бяха комунистите и част от зелените, както и десни депутати и представители на социалистите, които в момента са на власт.
Промените в закона идват в момент, в който самата Франция е жертва на подслушване от страна на американското разузнаване. Това сочи разследване на Уикилийкс, предизвикало бум в медиите и политическите кръгове в последните дни. От разкритията на сайта става ясно,че освен Франсоа Оланд, са били следени и бившият президент на страната Никола Саркози, както и Жак Ширак.