София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франция- шампион, Лука Модрич взе „Златната топка“

Празненства и сблъсъци в Париж, радост в Хърватия, поздравления от Тръмп

6 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Френският национален отбор по футбол победи хърватския отбор с  4:2 във финалния мач на Световното първенство в Русия. Срещата се състоя в Москва на стадион "Лужники".
 
Това е втората световна титла за Франция. За първи път французите станаха шампиони на домакинския турнир през 1998 година.
 
Главният треньор на Франция Дидие Дешамп стана третият в историята, който спечели Световната купа като играч и като треньор. Дешамп беше капитан на френския национален отбор през 1998 година.
 
Хърватският отбор зае второ място в Световното първенство и постигна най-добрия резултат в историята си. Хърватите за пети път играха на Световното.
 
Попаденията за паметния успех бяха дело на Марио Манджукич, който си отбеляза автогол, Антоан Гризман, Пол Погба и Килиан Мбапе. За Хърватия попадения реализираха Иван Перишич и Манджукич, който така отбеляза и в двете врати.
 
Златните медали бяха окачени на френските футболисти от руския президент Владимир Путин, френския президент Еманюел Макрон и хърватския президент Колинда Грабар-Китарович.
 
След победата стотици хиляди излязоха по улиците на Франция. Айфеловата кула беше осветена в цветовете на националния флаг на Франция в чест на победата. 
 
От „фен-зоната“ на Айфеловата кула и „Шанз-Елизе“ до централните площади на Лил, Лион, Страсбург или Марсилия, на стадиона в Бордо или площадите на селата, милиони французи изригнаха от радост след последния съдийски сигнал на финала.
 
В същото време обаче десетки млади хора нарушиха обществения ред.
В Париж младежи организираха безпорядки по време на празненствата. Нарушителите хвърляли камъни по витрините на Шанз Елизе.
Полицията използвала сълзотворен газ  срещу феновете, организатори на бунтовете.
 
Близо 4000 полицаи и жандармеристи бяха мобилизирани във френската столица във връзка с финала на Световното първенство по футбол.
 
Въпреки че хърватският отбор загуби, в Загреб настроението беше празнично. Десетки хиляди хървати се веселяха и празнуваха, защото националният им отбор стигна до финалите на Световното първенство. 
Хърватският тим е първият балкански отбор, който извоюва такъв успех, побеждавайки силни съперници като Англия. 
 
Плеймейкърът на Хърватия Лука Модрич бе признат за най-добър играч на Световното първенство в Русия. "Златната топка" на световния шампионат бе връчена на хърватина след края на финалния мач срещу Франция на стадион "Лужники". 
 
Поздравления и ласакви думи към  Франция за световната титла и към Русия за доброто  домакинство отправи американският президент  Доналд Тръмп след края на финалния  мач.
 
„Поздравления за Франция, които играха невероятен сокър, за спечелването на Световната купа за 2018 година. Поздравления също така за Президента Путин и Русия за провеждането на едно наистина прекрасно световно първенство - едно от най-добрите за всички времена!”, написа в Twitter Тръмп.