Гледай
на живо

Франция в очакване на речта на Макрон

Париж се възстановява от поредните опустошителни протести

Франция в очакване на речта на Макрон Френският президент Еманюел Макрон ще се обърне днес към народа на Франция с цел да потуши напрежени... thumbnail text

Френският президент Еманюел Макрон ще се обърне днес към народа на Франция с цел да потуши напрежението сред протестиращите "жълти жилетки", които през уикенда опустошиха Париж. Френските власти очакват ново забавяне в икономическия растеж на страната в края на годината.

Довечера, в 20.00 часа местно време, в специално изявление, държавният глава ще представи конкретни и незабавни мерки. Според министъра на труда обаче мерките няма да включват увеличаване на минималната работна заплата, съобщи Ройтерс. Говорителят на правителството предупреди „жълтите жилетки“ да нямат нереалистични очаквания, тъй като не всичките им проблеми ще бъдат решени с „магическа пръчка“.

През днешния ден Макрон ще се срещне със синдикати, работодателски организации и местни власти.

През уикенда близо 136 хиляди души излязоха на протест във Франция като хвърляха камъни, палиха автомобили и изпочупиха магазини и ресторанти в знак на протест срещу икономическата политика на Макрон. 10 000 са били протестиращите в Париж, като от тях близо 1000 души са арестувани, а над 100 са останали за решетките. Около 140 души пострадаха при демонстрациите, като сред ранените имаше и няколко полицаи.

Снимки в медиите показват десетки надписи и графити с обиди към президента и призиви той да се оттегли.

Срещат се и настоявания той да отиде в затвора.

Обвинения се отправят и към полицията, която е превишила правата си срещу демонстрантите.