София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Французи искат Обама за президент

Петиция под наслов „Да убедим Обама да вземе участие в изборите“

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Френски почитатели на бившия лидер на САЩ Барак Обама заявиха желание да бъде издигнат за президент на Франция, съобщава ABC News.
Активистите са облепили плакати в Париж с портрет на Обама и надпис „Obama17”, апелирайки гражданите да посетят страницата със същото име. В същото време е организирана и петиция под наслов: „Да убедим Обама да вземе участие в изборите“.
Целта на активистите са един милион подписа.
В момент, в който във Франция масово се гласува за крайно десен кандидат, ние имаме шанс да проведем на тази планета урок по демокрация, като изберем президент чужденец, се казва в съобщение на сайта.
ABC News обръща внимание на една основна пречка, която може да попречи на активистите в тяхното начинание.
Всичко това звучи страхотно, но има един проблем. Френският президент трябва да бъде французин. Обама не е французин, пише вестникът.
Независимо дали това е възможно, или не, французин или не, ние бяхме длъжни да го нарпавим, за да вдъхнем надежда на хората, обясняват от своя страна активистите.