Гледай
на живо

Французи излязоха на протест

Те са срещу реформите на Макрон

Французи излязоха на протест Французи излязпоха на протест срещу промените на президента Макрон, свързани с пазара на труда. Прот... thumbnail text

Французи излязпоха на протест срещу промените на президента Макрон, свързани с пазара на труда. Протестни шествия имаше в градовете Нант и Монпелие. И в двата града се стигна до сблъсък между протестиращи и полиция. Арестувани са 63 души, а деветима полицаи са ранени.

В Нант до насилие се стигна при демонстрация срещу полицейска акция за извеждане на незаконно настанили се в сграда. Част от участниците в протеста започнаха да замерят полицаите с различни предмети. Силите на реда отговориха със сълзотворен газ и водно оръдие, предаде ДПА. Задържани бяха 12 души. След сблъсък с полицията в Монпелие бяха задържани 51 човека.

Министърът на вътрешните работи Жерар Колон осъди насилието и нанасянето на материални щети по магазини и обществени сгради.

И работещите в железниците проведоха протест, а това доведе до нарушаване на движението в цяла Франция. Те не са съгласни с намеренията на Макрон да реформира жп сектора.

Макрон отстоява тезата, че прави Франция по-конкурентноспособна в глобален план, а работниците се опасяват, че може да загубят професионалните си привилегии.