София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Френски доклад: Сирия е виновна за химическата атака в Дума

Франция твърди, че Сирия има скрити запаси с химически оръжия

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Френските власти излязоха с доклад, в който се съдържат разсекретени данни от докладите на френските специални служби относно предполагаемата употреба на химическо оръжие в Дума. Текстът съдържа твърдения за многократни случаи на употреба на забранени вещества срещу жителите на Думата в Източна Гута. "Въз основа на събрани от нашите служби разузнавателни данни и при липсата на химически проби, които да бъдат анализирани в наши лаборатории, Франция смята, че несъмнено в Дума е била извършена химическа атака срещу цивилни", пише в доклада. В него се допълва, че няма друг правдоподобен сценарий, освен атаката да е дело на сирийските въоръжени сили. "Надеждни разузнавателни данни сочат, че представители на сирийската армия са координирали, както изглежда, използването на химически оръжия с хлор в Дума на 7 април", се казва в доклада.

В заключителната страница на документа са показани три снимки на детски лица със следи от химическо отравяне.

Документът беше публикуван след координираните въздушни удари на Великобритания, Франция и САЩ, нанесени през изминалата нощ по сирийски правителствени цели.

Позовавайки се на данни от неправителствени здравни организации авторите на докладата съобщават за "огромен приток от деца със симптоми на поражения от химикали в медицински центрове в Източна Гута в нощта на 7 април".

Според френските специални служби сирийските войски използват съзнателно химическо оръжие, когато атакуват Гута, за да постигнат тактически и стратегически успехи. "От тактическа гледна точка, тези боеприпаси позволява да се извадят от вражеските позиции бойци приютили в домовете.  От стратегическа гледна точка, използването на химически оръжия, по-специално на хлор, в Източна Гута е насочено наред с други неща, към наказване на цивилното население, което се намира в районите, държани от противниците и ги провокира да се предадат ", смятат авторите на доклада.

Според Франция сирийските власти, в противоречие с ангажиментите си към ОЗХО, тайно крият програма за разработване на химически оръжия.

"Сирийският режим е запазил след 2013 нелегална програма за химически оръжия.  Сирия не е обявила в ОЗХО напълно всичките си запаси от химически оръжия и производствени мощности в момента на присъединяването си към Конвенцията за химическите оръжия през октомври 2013 г.", пише в документа на френските експерти.

В доклада се казва, че разузнавателните служби на Франция не могат да потвърдят съществуването на каквито и да е химически оръжия от въоръжени групировки, които да се противопоставят на сирийската правителствена армия в Източна Гута.

През септември 2013 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за унищожаване на химическо оръжие в Сирия, през 2014 г. страната бяха отстранен и елиминирани 1200 тона токсични агенти. На операцията присъстваха девет държави, включително Русия.