София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Френски министър харчел за партита с омари и вино

Премиерът Едуар Филип нареди спешна проверка

5 годиниЛайфстайл 7 Боряна Райчева

Във Франция се разгаря местен вариант на Апартаментгейт. Министърът на екологията Франсоа де Рюжи беше разследван от Mediapart.

Изданието научи, че като председател на Националното събрание е харчел държавни средства за луксозен ремонт на резиденцията си в Париж. Както и за наема на шикозен апартамент в гр. Нант.

Но най-много скандализираха французите луксозните вечери, които със съпругата си е давал за хайлайфа в държавното си жилище.

Менюто е включвало „гигантски омари“ и вина от колекцията на Националното събрание, които са само за официални събития. Най-евтините от тях стрували между €100 и €550 за бутилка. 

Според разследването става дума за приятелски почерпки. Според министъра това са били „неформални вечери с представители на гражданското общество“. 

Премиерът Едуар Филип нареди щателна проверка. Според него „действията на всеки министър трябва да бъдат прозрачни и да подават добър пример“.

Де Рюжи твърди, че ще „погаси всяко евро“, ако се докаже наличие на нарушения. Съпругата му пък твърди, че новият шеф на парламента Ришар Феран също трябва да е проверен. И той черпил гостите си с колекционни вина на Националното събрание.