София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Френски съд разреши екстрадицията на Баневи

Могат да обжалват решението в 3-дневен срок

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Френският апелативен съд днес реши Николай и Евгения Баневи да бъдат екстрадирани в България.

Те могат да обжалват решението в 3-дневен срок. Ако това се случи, съдът ще се събере отново след 30 дни. Ако обаче не обжалват, ще бъдат върнати у нас до 10 дни. Френският адвокат на Баневи, който заяви, че на този етап не е сигурно, че ще обжалват.

Баневи са разследвани в България за източването на завод „Полимери”. Те бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница. Според адвоката им - на път за София. С тях бяха и трите им деца. До момента френският съд отхвърли молбата на Евгения Банева да я пусне от ареста, за да се грижи за децата си.

Те попитаха "защо е било необходимо зрелищно да ги арестуват във Франция, след като само след два часа това е можело да стане в София? Самолетните билети го доказват".

Евгения и Николай Баневи били възмутени от ареста, тъй като децата - най-голямата на 13 години, а двамата близнаци на 9, са оставени безпризорни на летището почти без пари.