София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Френският административен съд забрани буркините

Според съдиите наложената забрана е била „необходима“

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В понеделник френският административен съд потвърди забраната за носенето на буркини, която беше наложена от курортен град на Ривиерата, пише вестник „The Local”, цитиран от „Фокус“.
Съдът в Ница е отхвърлил обжалване от две групи за правата на човека. Според съдиите наложената забрана във Вилньов-Лубе е била „необходима, подходяща и пропорционална“ за предотвратяването на обществени безредици. Тези мерки се предприемат след редицата джихадистки атентати в Париж и в Ница.
„Буркини“ произлиза от думите „бурка“ и „бикини“ и означава бански костюм, носен от мюсюлманките и покриващ цялото тяло. Смята се, че носенето на буркини на плажа могат да бъдат обидни както за религиозните, така и за нерелигиозните граждани. Властите допълват, че банският, скриващ цялото тяло, може да бъде приет като провокация и това да събуди излишно напрежение в обществото.