София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Френският „Рафал“ впечатли българския президент

Румен Радев осъществи полет с френския изтребител

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев осъществи полет с френския изтребител "Рафал". “Управлявах през по-голямата час от полета. Това, което можах да видя и да правя с него, надмина моите очаквания”, изрази удивлението си Радев пред журналисти след своя полет, който продължи около час. Той посочи, че това е невероятен самолет, който в един полет може да изпълни широк спектър от мисии, отличава се с много мощ, невероятна маневреност, изключително добро електронно оборудване.

Президентът разказа, че по време на полета е участвал в симулация на въздушен бой със съпровождащия изтребител и призна, че това е бил най-напрегнатия момент от полета.

Радев посочи, че би се радвал, ако може „Рафал“ да бъде включен към българските ВВС, но, за да стане това, първо трябва да се изпрати искане за предоставяне на информация до Франция и, когато се предоставят цената и условията, тогава ще се прецени дали това е възможно.

Българският държавен глава изрази възхищението си и от френските пилоти, като посочи, че летците са тези, които правят едни военновъздушни сили, и Франция разполага с невероятни летци. Той сподели, че се чувства носталгично след полета. Това е една невероятна професия, коментира президентът и посочи, че тя изисква много качества и да работиш на ръба на възможностите си.

Днес е последният ден от тридневното работно посещение на Румен Радев във Франция, където той е по покана на френския си колега Еманюел Макрон.