София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Футболните клубове в Англия искат гаранции, че Брекзит няма да ги засегне

Промените може да се отразят тежко на футболния пазар

7 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Собствениците на клубовете от английската Висша лига поискаха от правителството на Великобритания да проучи начините за защитата на конкурентността на първенството на международния пазар и евентуалните вреди заради предстоящото излизане на страната от ЕС.

От Висшата лига настояват правителството да продължи допускането на хора от ЕС и наемането им на работа или поне да улесни издаването на работни визи, тъй като възможността на отборите да подписват с топ футболистите на Европа може да бъде възпрепятствана от евентуалните промени.

"Ние очакваме нашите искания да бъдат включени в документите при подписването на Брекзит, но ще видим какво ще стане по-нататък", обяви собственикът на "Стоук сити" Питър Коутс.

"В момента нямаме никаква яснота как ще се процедира с футбола. В Европа можеш да правиш трансфери и движението е свободно. Ако това тук се промени, не знам как ще се развие нашето първенство", заяви още Коутс.

"Висшата лига е най-голямото и силно първенство по футбол, което някога светът е познавал. Това е фантастична реклама за Великобритания, за Англия. Играчите имат огромни заплати и всички данъци остават в полза на държавата, на хазната. Защо да задушим това? Защо искате това да се промени? От тази история няма да излезе нищо добро", коментира от своя страна съсобственикът на "Уест хем" Дейвид Голд.