София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Г-7 налагат нови санкции на Русия заради Донбас?

Министрите са готови за рестриктивни мерки срещу Москва

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Страните от Г-7 могат да наложат нови санкции срещу Руската федерация заради ситуацията в Донбас, съобщи ТАСС, цитирайки съвместна декларация на министрите на външните работи на тези страни и върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

"Ние сме готови да предприемем по-нататъшни рестриктивни мерки, ако се налага от действията на Русия", се казва в заключителното комюнике след срещата на външните министри на страните от Г7 в Торонто.
Те отбелязаха, че Г-7 изцяло подкрепя Украйна и нейната териториална цялост "в рамките на международно признатите граници". Също така, министрите осъдиха ситуацията с правата на човека в Крим.

Страните от Г-7 продължават да обвиняват Русия в дестабилизиране на положението в света, но изразяват своята готовност за сътрудничество с Москва, се казва още в съвместното изявление.
"Ние сме решени да защитаваме и насърчаваме международна система, основана на правила, която се противопоставя на безотговорно и дестабилизиращо поведение на Русия, включително намеса в демократичните системи на други страни. Въпреки това ние ще продължим да си сътрудничи с Русия в справянето с регионални кризи и глобални проблеми", казват министрите.

В допълнение Федерика Могерини и призова Русия да предостави информация за нервния агент, с който в Солсбъри бяха отровени бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.