София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гаф в НАП: Платили здравните си вноски се оказват неосигурени

В 10 града на страната има проблем със системата за плащания на агенцията

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Стотици българи се оказаха с неплатени здравни вноски и данъци, независимо от факта, че са си ги платили. Причината -  прехвърляне на базата с данни на обслужващата банка.

Проблемът е възникнал на 1 октомври. От НАП днес публикуваха съобщение, в което посочват, че поради техническо забавяне на обслужващата банка на 10 офиса на НАП, информацията към Агенцията за наредени плащания по сметките на структурите й е била забавена на 1-ви и 2-ри октомври. Става въпрос за офисите на НАП в град София, включително регистрираните в „Средни данъкоплатци и осигурители“, както и офисите  София-област, Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол.

Така множество граждани, които са си платили здравните вноски накуп, за да могат да ползват медицински услуги, отивайки при личните лекари се оказали отново неосигурени.

„Информацията за 1-ви октомври вече е приета и е видима по сметките на НАП. Информацията за 2-ри октомври ще бъде приета до края на 3-ти октомври. С отстраняването на техническото забавяне процесът по подаване на навременна информация към НАП се нормализира, посочват от Националната агенция по приходите.

Няма проблеми с плащания, извършени чрез ПОС терминални устройства, те  се отразяват веднага в информационната система на НАП.

От банката коментираха за bTV, че парите са по сметките, но заради сливането на информационните системи се появяват множество технически дефекти, върху които се работи. Поеха ангажимент утре плащанията да са без проблем.