София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Галъп:1,4 млн. българи са ставали свидетели на насилие между подрастващи

Над 60% от хората са попадали на новина, която смятат за фалшива

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Една четвърт от пълнолетните българи са били преки свидетели на агресия между деца и юноши. Това значи, че близо 1,4 милиона българи са виждали на живо скарвания, тормоз и сбивания между деца и юношив последните 12 месеца. Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“.

Числото потвърждава тревожната тенденция на агресия сред деца и юноши, която отново стана център на вниманието в последните дни.

Мнозинство от 61,1% пък твърдят, че в последната една година са попадали на новина, която смятат за фалшива, неотговаряща на истината. Това са близо 3 милиона и 300 хиляди души. Очевидно темата с т.нар. фалшиви новини се превръща не просто в основен проблем, но и нещо обичайно и очаквано. Това е още един елемент на недоверие в публичната среда.

Това са част от данните от експресен телефонен сондаж сред 805 пълнолетни българи, проведен със самостоятелно финансиране от страна на „Галъп интернешънъл“ на 27 и 28 февруари. 1% от извадката отговаря на 55 000 души. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%. Подобни сондажи служат най-вече за формулиране на хипотези по отношение на текущи актуални въпроси.