София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Галъп: Българите недоволни от доплащането за здраве

Пациентите харесват медицинските грижи, но не и системата

6 годиниЗдраве 11 Боряна Райчева

Доплащането в болниците е един от основните проблеми на българските пациенти. Двама от всеки петима, лежали в болница, споделят, че са им се наложили плащания, които смятат за извънредни, допълнителни и необосновани. Това сочат данни на „Галъп Интернешънъл“, изнесени при представянето на „Индекс на болниците“.

Положителна тенденция е, че около две трети от пациентите, които са били в болница през последните пет години, са "много доволни" или "по-скоро доволни" от грижата, която са получили. Една трета обаче не са останали удовлетворени от болничните грижи.

Според данните на социолозите повече от половината българи оценяват разходите от болничния си престой като по-скоро високи или много високи. Отговорите на въпроса дали сумата е справедлива са поделени. Данните подсказват, че обществото ни харесва медицинските грижи и уважава лекарите и труда им, но явно не е убедено в цялостната коректност на системата и най-вече в ценообразуването.

"Като че ли проблемите на здравеопазването се възприемат с най-голяма обществена чувствителност, защото корупция и проблеми може да има навсякъде. Но когато става дума за здравеопазване, хората ясно разбират, че става дума за живота и здравето им", каза изпълнителният директор на „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов.

„Галъп интернешънъл“ заедно с Clinica.bg са създали първия „Индекс на болниците“ в България.

Целта на проекта е да даде повече прозрачност, увеличавайки възможностите за по-информиран избор и заостряйки вниманието на институциите върху някои тенденции в системата.

Основни изводи, които очерта "Индекс на болниците", са свързани с увеличение на броя на лечебните заведения, които предоставят лечение в тези направления, липса на комплексност на предоставяните медицински услуги, неравномерно покритие на 28-те области с предоставяне на медицински услуги; нисък процент на предоставяне на иновативно лечение в областта на исхемичните инсулти, проблем с достъпността на медицинските услуги заради наличието на доплащане, доверие в лекарите и в труда им, но недоверие в здравната система и ценообразуването в нея.