София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Галъп интернешънъл: 66% от българите са срещу идеята за „Европа на две скорости“

Положителната оценка за първия месец от мандата на Радев е 68%

7 годиниИзбори 2017 6 Боряна Райчева

66% реагират срещу идеята за „Европа на две скорости“. 68% оценяват първия месец от мандата на Румен Радев положително.Това са част от данните от експресен телефонен сондажна „Галъп интернешънъл“ по актуални теми сред 801 души, проведен между 7 и 8 март в цялата страна, независим от външно финансиране. Подобни сондажи могат да послужат за бързи хипотези по важните въпроси на деня.

Президентът Румен Радев продължава да получава положителни оценки. В сила е разбираемата следизборна положителна инерция.

Любопитно е в крайна сметка да се проверят и предпочитанията по отношение на прословутия несъстоял се дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Ако респондентите бъдат помолени да си изберат единствен вариант – екипи или лидери, повечето закономерно избират лидерите.

63% са чули за тази тема, а 60% от чулите избират лидерски дебат. Това е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и „мажоритарност“ у нас. Както може и да се очаква, единственият електорат, който контрастира на фона на общото желание за лидерски дебат, е този на ГЕРБ.

Беше проверено и отношението към няколко двойки твърдения, които да уловят обществените инстинкти по актуални въпроси. Например, по повдигнатата наскоро тема за разкриваемостта на престъпления, за битовата престъпност и т.н., обществената интуиция по-скоро води към бързо правораздаване (58%) и все още обществото не вижда толкова полза в популярните идеи за реформи и преструктуриране на сектора правосъдие и вътрешен ред (38%).

72% от попитаните се съгласяват, че е по-добре България да не бърза с влизане в еврозоната. 25% пък се съгласяват с опцията за бързо присъединяване към еврото. Присъединяването към еврото явно предизвиква по-скоро боязън пред новото и непознатото.

В същото време обаче мнозинство от 66% не възприемат идеята за Европа на повече скорости – макар че по подобни теми не може да се очаква висока степен на запознатост. Въпреки липсата на особен ентусиазъм по темата с еврото, оказва се, че инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави и възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни.