София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Галъп интернешънъл“ изследва нагласите в Европа след Brexit

Според много европейци страните им се движат в грешна посока

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз на практика не е оказало почти никакво влияние върху настроенията в повечето европейски държави. Това става ясно от проучване на европейските членове на световната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл" за нагласите след Брекзита в 15 европейски страни.

Делът на хората в Германия, Франция и Белгия, които биха гласували страната им да напусне ЕС, е спаднал през последните 12 месеца. В Швеция и Дания също значително по-малък процент биха гласували страната им да излезе от съюза в сравнение с предходната година.

Във Финландия и Гърция се наблюдава известно увеличаване на желаещите за напускане на Евросъюза - във Финландия от 24% на 40%, и в Гърция - от 38% на 46%. В Италия през изминалата година бяха регистрирани сериозни настроения за напускане на ЕС и осезаем ръст на евроскептичните нагласи. Сериозният дял се е запазил и сега даже изглежда по-чувствителен - от 40% в края на 2015 г. до 42% сега.

Ирландците и испанците (по 20% гласували в полза на напускане) са най-проевропейски ориентираните сред включените в проучването страни.

Респондентите във Великобритания бяха запитани как биха гласували, ако се проведе втори референдум. 54% от тях заявяват, че предпочитат страната им да остане част от съюза, докато 46% са на противоположното мнение (а през миналата година те бяха 54%).

Изследването показва, че 48% от респондентите във Великобритания вярват, че страната им се движи в правилна посока (оценка, която през последните три години традиционно е била около 33%). Оптимистичните нагласи са най-разпространени в Ирландия (62%) и в Исландия (57%).

Усещането в по-голямата част от европейските страни обаче е, че посоката, в която вървят, не е правилна. Най-добре личи това в Гърция (89% негативни отговори), Франция (82%) и Италия (79%).

Според изпълнителния директор на "ORB International" (основен партньор в изследването) Джони Хийлд през 2016 г. основите на ЕС са били разклатени. Откроява се категоричното мнение на много европейци, че страните им се движат в грешна посока и това създава благоприятна почва за десните популистки партии.