София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Гардиън“: Путин възстанови националната гордост на руснаците

СССР рухна за часове, защо да вярваме, че западната демокрация е вечна, пише Пол Мейсън

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По време на перестройката на Горбачов мнозина претърпяха внзапна промяна на съзнанието: разбраха, че крахът на системата е неизбежен. Това пише Пол Мейсън в „Гардиън“. Дотогава повечето хора живееха, сякаш съветската система ще е вечна. Макар и да се отнасяха цинично към комунизма, те ходеха на парадите, манифестациите и другите мероприятия на режима.

След победата на Тръмп на президентските избори в САЩ се появиха признаци, че подобен крах може да сполети и Запада – с неговата глобализация и либералните ценности, пише авторът.

Парелелите са очевидни, смята Мейсън. Вече 30 години живеем в икономическа система, която се е самообявила за вечна. Глобализацията се представя като естествен процес, а пазарната икономика се смята за естествено състояние.

Но ако страна, която е извлекла най-големите ползи от глобализацията, гласува против нея, може да се предположи, че системата ще рухне неочаквано. Олигархичният национализъм се оказва най-разпространената форма на идеология при бързо отслабващи икономики.

Във времената на Елцин в Русия царяха разруха и бедност, продължава авторът.

В сравнение с хаоса на 90-те години путинизмът за Русия се оказа спасителен. Путин потъпка гражданските права, но възстанови ръста на икономиката, реда и националната гордост. По целия свят се появяват негови миниатюрни копия: Виктор Орбан, Реджеп Тайип Ердоган, потенциалната президентка на Франция Марин льо Пен. Ако тяхната политика се увенчае с успех, тези, които в момента са под 50 години, ще преживият същия идеологически шок, който преживаха руснаците в края на 80-те години.

Смяташе се, че сегашният икономически и политически ред ще просъществува вечно, както и се мислеше и съветската система.

Но има една разлика, пише Мейсън.

Дисидентите от съветската епоха се бореха за демокрация и човешки права, опирайки се на зпадните ценности. Но ако ксенофобският национализъм вземе връх, няма да има външна сила, която да помогне на Запада.  

Длъжни сме да извлечев поуките от опита на Русия и да разчитаме на самите себе си, подчертава авторът.