София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гардиън за Борисов: Печели ползи от Европа чрез чар и ласкателство

Борисов не причинява главоболия на ЕК, пише още изданието

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Във време, когато някои политици от Централна и Източна Европа се възползват от враждебност към Брюксел, българският премиер Бойко Борисов върви по различен път, като се стреми да спечели ползи от Европа чрез чар и ласкателство, пише британският вестник Гардиън.

В подзаглавие взелият интервюто Шон Уокър отбелязва, че Бойко Борисов хвали дори Тереза Мей, но отговаря с по-голяма неохота на въпроси за корупцията.

Изданието отбелязва, че премиерът е внимавал да не критикува никого от европейските си колеги. Дори Тереза Мей, която е разочаровала много лидери на ЕС след две години на суматоха около Брекзит, получи положителна оценка.

В публикацията се отбелязва, че от Брюксел са благосклонни към Борисов за това, че „не причинява главоболия на Европейската комисия в момент, когато отношенията ѝ са обтегнати с Полша, Унгария и Румъния. "България се възползва от влошаването на ситуацията в Румъния", цитира „Гардиън“ висш дипломат, който твърди, че страната е "положила много усилия", за да се доближи до нормите на ЕС.