София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Газ, пътища, футбол ще обединяват Балканите

Балканската четворка търси помощ от Нетаняху

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Регулярната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърна в институция." Това заяви  премиерът на Гърция Алексис Ципрас по време на четиристранната среща в Евксиноград, на която присъства и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.
 
От своя страна домакинът на събитието -българският министър-председател Бойко Борисов изтъкна, че станалият вече традиционен форум се стреми към постигането на Балкански просперитет и сигурност в региона.
 
Основен акцент в разговорите днес е била енергийната свързаност в региона. Според сръбския президент Александър Вучич именно темата за енергетиката е еднакво важна, както за България, така и за Гърция и Сърбия.  
Вучич изтъкна още, че  България, Гърция, Румъния и Сърбия  са запознали израелския премиер Бенямин Нетаняху с необходимостта от изграждането на т.нар. Балкански маршрут на природния газ. 
 
Очаква се той да свързва България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северните части на Италия. Това е и основната причина израелският министър-председател да присъства на днешната среща, страните от Източна Европа разчитат на израелски газ, който да спомогне за диверсификацията. 
 
Според Борисов  днешната среща, освен добрите намерения, носи и своите конкретни резултати, а именно подписването на два общи проекта между България и Гърция. Единият - развитието на железопътната връзка Солун – Кавала - Александруполис – Бургас – Варна - Русе.  Предвижда се създаването на съвместна проектна компания, която да работи по реализация на следващата фаза на проекта, като до средата на декември  ще бъде подготвено и Междуправителствено рамково споразумение за развитието на железопътната връзка. 
 
Другият проекта е за скоростен път от Александруполис до района на Марица на българо-гръцката граница.
 
Освен сериозните политически теми, около които се обединиха лидерите на Източноевропейските страни, стана ясно, че ще се борим и за общо домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година.
В края на срещата Бенямин Нетаняху покани и Балканската четворка на нова среща през 2019-та година в Израел, за да  продължат работата си по общите проекти.