Гледай
на живо

Газпром няма да участва в газовия хъб Балкан

Газовият холдинг не планира да участва в балканския проект

Газпром няма да участва в газовия хъб Балкан Руският енергиен гигант „Газпром“ не планира да участва в проекта за балкански газов хъб... thumbnail text

Руският енергиен гигант „Газпром“ не планира да участва в проекта за балкански газов хъб в България. Това обяви президентът на газовия холдинг Алексей Милер след срещата между руския премиер Дмитрий Медведев и българския му колега Бойко Борисов в София.

Милер увери, че „Газпром“ не участва в този проект и всички газови ресурси в този регион са договорени в дългосрочен план.

България иска да изгради Балкански газоразпределителен център на своята територия, която бе включена в списъка на проектите от „общ интерес" на Европейския съюз през ноември 2015 г.

Планирано е в България да се натрупват и преразпределят газови обеми, благодарение на изграждането на газови връзки със съседните страни. В средата на февруари 2017 г. Европейската комисия отпусна на България около един милион евро за разработване на проучване за осъществимост.

Освен това Милър изрази надежди, че проектът за изграждане на газопровода „Северен поток-2“ няма да повтори съдбата на нереализирания проект „Южен поток“. Той отбеляза, че изпълнението на проекта „Турски поток“ изпреварва графика.